Connect with us

9 dolog, amit tudnod kell a jövődről, ha idén ballagsz el a középiskolából

Animációk: GIPHY

LIFE

9 dolog, amit tudnod kell a jövődről, ha idén ballagsz el a középiskolából

Sok minden változni fog, lesznek jó és kevésbé jó dolgok is, de hidd el, van élet a gimi után is!


A ballagás egyszerre boldog és szomorú esemény. Boldog, mert egy új fejezet kezdődik az életedben, szomorú, mert egy hosszabb időszakot kell lezárnod, ami lehet, hogy nagyon jó volt számodra. A felnőttek általában mindig azt mondják ilyenkor, hogy “most kezdődik a nagybetűs ÉLET” stb., ami valahol igaz is, de azért nem szűnik meg minden, ami eddig is megvolt az életedben.

Ha már előre izgulsz azon, mi vár rád a középsuli után, ezeket érdemes tudnod:

1. Minden oké lesz, hidd el!

Tudjuk, benned van a stressz, hogy megint elölről kell kezdened mindent, amikor te leszel az újonc az egyetemen vagy a fősulin, ráadásul egy teljesen más világ lesz majd ott. De nem kell túlaggódni a dolgot, minden rendben lesz! Igen, lesznek majd olyan szituk, amikor elszorult torokkal hívod fel anyukádat, mert bestresszeltél valamin, de olyan kellemes élmények is, mint például amikor egy helyes felsőbbéves srác rád mosolyog a folyosón. A középsulis ballagás után is van élet ám – olyan, mint a nagy lejtő a hullámvasúton: félelmetes, de egyben nagyon izgalmas is.

2. Néhány baráttól eltávolodsz majd

És ez teljesen természetes, hiába tűnik most elképzelhetetlennek, hogy az élet valaha is elválaszt majd titeket. Az igazi barátok persze ezután is kitartanak egymás mellett, így nem kell lemondanod a legjobb barátnődről akkor sem, ha másik egyetemen tanultok tovább, esetleg kilométerekre lesztek egymástól. Csakis rajtatok múlik, hogy a barátságotok megmaradjon.

3. Sokkal több erőfeszítést igényel az, hogy találkozni tudj a barátaiddal

Nem tudsz már összefutni velük az órákon vagy a szünetekben, ha máshol tanultok tovább. Ha esetleg a legjobb barátnőddel egy egyetemre jártok, akkor sem lesz egyszerű összehangolnotok a szabadidőtöket, hacsak nem lesztek csoporttársak. Egyetemistaként és főiskolásként már teljesen más időbeosztás szerint fogtok élni, így lehet, hogy amikor te ráérnél, a barátaid nem, és fordítva. Sok összebeszélés és egyeztetés kell ahhoz, hogy így is tudjatok közös programokat szervezni, de ha továbbra is szeretnétek tartani a kapcsolatot egymással, ez nem lehetetlen kihívás.

4. Lehet, hogy szakítani fogtok a középsulis szerelmeddel

Nem minden középiskolás románc lesz tartós, így elképzelhető, hogy ti sem maradtok együtt sokáig, miután elballagtatok. Ez is rendben van. A szakítás mindig fájdalmas, de hidd el, az egyetemen vagy a főiskolán is megtalálhat Ámor nyila.

5. Nem fogsz rögtön felnőni

A ballagás egy hatalmas mérföldkő az életedben, de ez nem azt jelenti, hogy azonnal bölcs és érett felnőtt lesz belőled. Néha még mindig gyerekként fogsz viselkedni, ami teljesen normális, bizonyos helyzetekben (például amikor nyári munkát keresel vagy fontos döntéseket kell meghoznod a tanulmányaiddal kapcsolatban) szükséged lesz komolyságra is. Az elkövetkező éveid sok mindenre megtanítanak majd, a jó és a rossz tapasztalatok, élmények pedig egyre inkább megerősítenek majd.

6. Nem te leszel az egyetlen szűz lány a világon

Sokan azt gondolják, hogy ha a ballagásig nem sikerült elveszíteni a szüzességüket, az egyetem/főiskola megkezdése előtt muszáj “túllenni” ezen, legkésőbb a gólyatáborban. Ez hatalmas hülyeség, ugyanis biztosan lesznek még szűz lányok a suliban rajtad kívül is, csak maximum nem tudsz róla. Ezen felesleges stresszelned.

7. A szüleid többet várnak el tőled

Bár még nem vagy teljesen felnőtt, de a szüleid igyekeznek felnőttebbként kezelni, ami több felelősséggel is jár. Lehet, hogy például többet kell segítened a házimunkában, vagy arra kérnek, hogy vállalj el diákmunkát. Ezek olyan dolgok, amik a felnőtt élettel járnak.

8. Elkezded máshogy kezelni a pénzt

Egyre inkább rájössz, hogy milyen drága minden. Főleg, ha albérletben vagy kollégiumban fogsz lakni és neked kell gondoskodnod magadról. A szüleid biztos támogatni fognak, ha tudnak, de lehet, hogy diákmunkát is vállalnod kell, hogy mindenre legyen elég pénzed. Rájössz, hogyan tudsz spórolni, mit érdemes megvenni a boltban és mire nincs annyira szükséged, és többször is meggondolod, hogy mire költs. Lehet, hogy néha nem fog beleférni egy italozós csajos est, máskor viszont örülni fogsz, amikor a saját diákmunkás keresetedből megveheted azt a ruhát, amit már régóta kinéztél magadnak.

9. Megtanulsz gazdálkodni az időddel

Eddig viszonylag fix időrend szerint élted a mindennapjaidat, hiszen a középsulis órák meghatározták, mikor kell bemenned és mikor mehetsz haza. Az egyetemen/főiskolán sokkal szabadabb lehetsz, a magad ura leszel. Idővel azonban rájössz, hogy ki kell alakítanod magadnak a saját időrendedet, hogy ne csússz le a határidőkről és mindenhová odaérj időben.

Forrás: Seventeen

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel