Connect with us

9 bölcsesség a nagymamámtól, amit nem biztos, hogy eléggé értékelek, pedig kulcsfontosságúak

LIFE

9 bölcsesség a nagymamámtól, amit nem biztos, hogy eléggé értékelek, pedig kulcsfontosságúak

Életünk során számtalan nőre mondhatjuk, hogy “hős”, ezek közül pedig az egyik legelső, akit megismerünk, az a nagymamánk.


Az én mamám például sosem engedte, hogy az évek múlása az útjába álljon – ugyanúgy munkálkodik az életén, szívja magába az új információkat és közben ösztönösen a lehető legjobb élettanácsokkal látja el unokáit. Órákig tudnám hallgatni, ahogy mesél és rengetegszer a legváratlanabb pillanatban ontja magából a bölcsességeket. Néha idő kell hozzá, hogy ezeket meghalljam és igazán értékelni tudjam, de húszas éveim közepére érve már látom, hogy aranyat érnek. Íme néhány:

1. Sose feledkezz meg arról, hogy elég időt szentelj a családodnak

A nagymamám mindig megkérdezi tőlem, hogy mikor fogom legközelebb meglátogatni, mivel tudja, hogy milyen fontos az, hogy elég időt töltsünk a családtagjainkkal. Ő maga is idős kora ellenére időről időre buszra pattan, hogy felkeresse az unokáit. Ez egy hihetetlen és állandó emlékeztető arra, hogy nem számít, mennyire fontos a munkád vagy bármely tevékenység, amibe belemerültél, mindig kell elegendő időt hagynod magadnak arra, hogy meglátogasd a szívedhez legközelebb állókat.

2. “Annyit, amennyi jólesik”

Akárhányszor közösen étkezünk, a nagymamám mindig azt mondja: “egyetek annyit, amennyi jólesik”. Tehát nem muszáj magunkba erőltetni az ételt, ha már nem kívánjuk, sem az illendőség sem az egészségessége miatt, ugyanakkor a másik véglet sem szükségszerű. Egy igazi “Ó, mama!”-ebéd során nyugodtan félretehetjük a diétát és a szabályokat és ehetünk kedvünkre. Az már csak a bónusz, hogy többnyire ezek az ízek a kedvenceink és mindig érezzük, hogy a nagyi szívét-lelkét belefőzte a finomságokba.

3. Hívd fel gyakran az anyukádat

A nagymamám sosem felejt el arról kérdezi, hogy rendszeresen beszélek-e anyukámmal. Mint ahogy édesanyám szeretné, hogy gondoskodjak a mamáról, ugyanez nagyira is igaz anyával kapcsolatban. Nekem, aki szinte minden nap örömmel trécsel a telefonon, ez nem egy nagy megerőltetés, de összességében mindenki számára egy kedves emlékeztető lehet arra nézve, hogy milyen fontos összeköttetésben lenni és vigyázni a családodra.

4. A fiatalon megkezdett takarékoskodás nagyon okos ötlet
Sosem volt lehetőségem megismerni a nagypapámat, de olyan, mintha ismerném az alapján, ahogy nagyi mesél róla. Ő volt a pénzköltő, papa pedig a takarékoskodó. Mindig azt mondja nekem, hogy inkább papira hasonlítsak és kezdjek el gyűjtögetni még most.
Minél fiatalabban szánja rá magát az ember, hogy az “éljünk a pillanatban”-életérzés és az ehhez szükséges kiadások mellett némi összeget félre is tegyen, a jövőbeli énje annál hálásabb lesz neki.

5. Egy pohár bor vacsora után a lélek javára válik

A nagymamám szereti az egy pohár bor “rítusát” betartani vacsoraidőben. Mindig kisebb show-t kerít neki és elmondja valamennyi 18 év feletti személynek, hogy ez bizony jót tesz a szívnek – természetesen mértékkel. Emlékeztet rá, hogy egy pohár az, ami tökéletesen kiegészíti az étkezést, semmiképp sem több. Amikor egy nehéz nap után egy pohár roséval vagy bikavérrel lazítok a tányérom felett, mindig eszembe jut a mamám és mosolyogni kezdek.

6. Hogyha ő a nyolcvanas éveiben jár és meg tudja csinálni, akkor te, aki a húszas éveidet taposod, miért ne tudnád?
Sokszor alig bírok kimászni 8.30-kor az ágyamból, a mamám ezzel szemben a nappal kel és hajnali pacsirta módjára mire leülnék reggelizni, ő már az ebéddel szorgoskodik és aztán energiája egészen kora estig repíti a különböző tennivalók között. Szereti is emlékeztetni az unokáit arra, hogyha ő meg tud valamit csinálni 80 évesen, akkor mi fiatal felnőttek legalább meg kell, hogy próbáljuk.

7. Hogyha megtaláltad a lelkitársad, az szuper, de ha esetleg mégsem, hidd csak el, így is tökéletesen boldogulni fogsz

A nagymamám sosem helyezett rám nyomást azzal kapcsolatban, hogy megtaláljam az Igazit, akivel majd letelepedhetek. Sőt, mikor legutoljára találkoztunk, azt mondta, hogy ha rám talál a szerelem, az mennyei, de ő és az anyukám függetlensége a bizonyíték arra, hogy egyedül is tökéletesen meg lehet lenni. A saját utam egyedül is fel tudom fedezni és ha találok hozzá egy partnert, az egy bónusz.

8. Amikor találsz valamit, amit szeretsz, tarts ki mellette
Mostanra a nagymamám tisztában van azzal, hogy mi a kedvenc öltözködési vonala, turkálója, a kedvenc cipője vagy épp arckrémje. A logikája azon alapszik, hogy ha találsz valamit, amit nagyon szeretsz – legyen az anyagi dolog vagy élmény – ragaszkodnod kell hozzá. Neki például a kedvenc blúza is megvan többféle színben, olyannyira imádja.
9. Hogyha nem veszel részt valamiben, nem is panaszkodhatsz miatta
A mamám mindig azt mondja, hogy “ha nem szavazol, nem is panaszkodhatsz, én pedig imádok panaszkodni”. Ezzel mindig megnevettet. Úgy gondolom, ezek a bölcs szavak sok egyéb aspektusban is igazak lehetnek. Hogyha nem próbálod eléd aktívan megteremteni a pozitív változást az életedben, nem is dőlhetsz hátra, hogy aztán morgolódni kezdj a fejleményekről.

Forrás: EliteDaily 

A fotók illusztrációk. (Forrás: Pixabay)

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel