Connect with us

9 anya-lánya kirándulás, ami garantáltan összekovácsol és nagyon jó móka

LIFE

9 anya-lánya kirándulás, ami garantáltan összekovácsol és nagyon jó móka

Íme néhány ötlet Anyák napjára – de az év bármely pontján érdemes beiktatni egy-egy közös kalandot!


Én magam egyedülálló anyuka gyermeke vagyok, ezért elsősorban páros programokat gyűjtöttem, de bármelyikre el lehet hívni a másik szülőt is, vagy a testvéreinket, családi barátainkat.

A lényeg, hogy egy ilyen közös élmény során szinte barátnőkként töltődhettek fel és ahogy az az utazásoknál lenni szokott, egymás új oldalait ismerhetitek meg – márcsak a felmerülő emlékek, megoldandó kis problémák, újféle tapasztalatok miatt is.

Egy anyukával együtt kirándulni azért is tanulságos és élvezetes, mivel minden bizonnyal számtalan közös tulajdonságban is osztoztok, erre pedig lehet, hogy pont egy ilyen út során derül majd fény!

1. Mutasd meg anyukádnak a várost/falut, ahol élsz

Elég sokan vagyunk azok, akik a szülői fészekből másik településbe kirepültek csapatát erősítjük, ilyenkor pedig rendkívül fel tudja frissíteni a családi köteléket egy olyan kalandozás, mely során anyukád is kicsit jobban megismerheti azt az életteret, ahol “felnőttebb” életed napjait tengeted. Legyen az egy egyetemi város, Budapest, vagy éppen az ország ellentétes oldalán található kis falu, remek program lehet, ha egy közös hétvége során nyakatokba veszitek azt. Az útiköltségen kívül jó esetben nem is kell agyonköltekeznetek magatokat.

Menj ki elé az állomásra, hazafelé vásároljatok be néhány harapnivalóból és esetleg egy üveg bor is jöhet, aztán otthon gondoljátok ki az aznapi útvonalat vagy sétálgassatok “véletlenszerűen” és lehet, hogy még te magad is új helyszínekkel találkozol majd. Mutasd meg neki néhány kedvenc helyed, utcád, az egyetemed vagy a munkahelyed környékét. Pihenjetek meg egy barátságos vendéglőben, parkban vagy vízparton. Este mozi, koncert vagy például egy színházi program is becsusszanhat. Ha a vasárnap is a tiétek, akár egy közeli, könnyed túraútvonalat is kipécézhettek magatoknak.

2. Balaton!

Jómagam, mint kilencvenes évek elején született gyermek, bizony hozzászoktam ahhoz, hogy kiskoromban távoli országok helyett ha nem épp a nagymamához mentünk a hegyekbe, akkor a Balatonra vettük az irányt a családi nyaralások alkalmával. Időközben szinte valamennyi szegletén megfordultunk a kis falvaktól kezdve a népszerű üdülővárosokig, így majdnem mindenhova köt egy-egy nosztalgikus emlék. A szüleim ráadásul dolgoztak is ott nyaranta fiatal korukban, így esetükben még nagyobb az érzelmi kötődés a “magyar tengerhez”.

A téli és nyilván a nyári Balcsinak is megvannak az előnyei, illetve szuper lehet, ha megengedhetünk magunknak egy egész hetet, de az is, ha hétvégén hirtelen felindulásból leruccanunk kocsival vagy tömegközlekedéssel.

3. Irány anyukád szülőfaluja vagy városa

Én már városi csemeteként cseperedtem fel, de mindig is nagyon örültem annak, hogy a szüleim vidéki falvakból származnak és lehetett menni nyaralni a nagyszülőkhöz. Idősebb koromban aztán rájöttem, hogy ezeket a helyszíneket egészen új perspektívába helyezheti az, ha például anyukám anekdotázásba kezd arról, hogy milyen is volt az élet akkor, amikor ő annyi idős volt, mint én. Márpedig realizálni, hogy igen, anyukánk is átment ugyanazokon a nehézségeken és örömökön, illetve az egész felnőttéválás procedúráján, gondolatébresztő tapasztalat lehet. Az emberek pedig általában szeretnek nosztalgiázni, így biztosan ő is örülni fog, hogy mesélhet.

4. Egy régi osztálykirándulás helyszíne

Felnőttként az ember lánya rádöbbenhet, hogy szinte valamennyi megyeszékhelyen és hegységben járt már az országban, viszont ezekből sok osztálykirándulások keretében történt, ezért az emlékek száma valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag igencsak korlátozott. Biztos az idő tehet róla… Vagy egyéb tényezők. Vagy egyszerűen csak az, hogy tinédzserként főként a csoporton belüli szocializációra fókuszáltunk, nem az idegen tájakra. Éppen ezért tökéletes anya-lánya program felpattanni a buszra és elutazni egy nagyvárosba vagy hegységbe és újra felfedezni azt, immár kicsit érettebb szemmel.

5. Fapados repülőút vagy buszos utazás egy külföldi országba

Nem kell rögtön egy 200 ezres külföldi útra gondolni, ha át szeretnénk lépni az országhatárt. Sokkal kalandosabb és költésghatékonyabb olcsó repjegyekre vagy csoportos, buszos utazásokra vadászni. Így ráadásul egyikőtöknek sem kell feltétlenül szabadságot kivennie, hanem lehet hétvégére időzíteni az utat.

Kérdezd meg anyukádat, milyen úticélt dédelget már régóta magában! A fiatalabb generációk mondhatni ebbe nőttek bele, hogy sokkal szabadabban és bátrabban nekivághatnak a külföldi helyszíneknek, de az idősebbek számára ez valószínűleg még nagyobb kaland. Hogyha anyukád esetleg nem beszéli az adott nyelven, az sem baj, jó esetben te kezedben tarthatod a helyzetet egy angol-, vagy némettudás birtokában.

6. Rokonlátogatás – kicsit másként

Biztos van olyan unokatesó vagy nagynéni, aki az ország egy távoli szegletében él és nem tudtok túl gyaktan találkozni – talán annyira nagyon nem is ismeritek egymást. A családi kötelékek szempontjából és utazás céljából is ideális ötlet lehet ez egy anya-lánya trippre! Eddig elhanyagolt családi szálakat éleszthettek újra, jó eséllyel kellemes vendéglátásban lesz majd részetek, alkalom nyílik számtalan családi sztori cserélgetésére, ráadásul az adott település is tartogathat kincseket. Egy ilyen “túra” egy közelebbi rokon esetében is érdekes lehet, például akkor, ha eddig mindig csak a családot látogattátok, de nem néztetek igazán körül a városban/faluban.

7. Random trip Gilmore-lányok módra

Az itthon Szívek szállodája címen futó sorozat egyik részében Rory és Lorelai hirtelen ötlettől vezérelve útnakindulnak, hogy megnézzék a lány potenciális egyetemi városát. Közben útmenti fogadókban szállnak meg és igazán bensőséges anya-lánya utazást csapnak. Miért ne lehetne egy hasonlót összehozni nálunk is? Az airbnb-k korában korántsem lehetetlen.

8. Hazai felfedezés

Ez egy olyan kirándulás, amire akár érdemes szabadságot is kivenni. Valószínűleg vannak olyan magyar városok és falvak, amiket még sosem láttatok, de szerepelnek a bakancslistáitokon. Kisalföldi fiatalként nekem ilyen lenne az Alföld feltérképezése, de lehet, hogy egy pécsi család például Debrecenbe vágyna. Az opciók száma végtelen! Érdemes lehet az évek alatt sorra venni a magyar hegységeket és dombságokat is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy hazánk mennyire gyönyörű.

9. Fesztiválra fel!

Bizony, nem csak barátokkal lehet fesztiválozni! Ráadásul zenei ízlésünk egy szegletét minden bizonnyal szüleinktől örököltük, az is elképzelhető, hogy sokunkat ők vittek először fesztiválra vagy koncertre. Nem mondom, hogy egy hét Sziget vagy Kolorádó anyukánknak való, de egy-egy napra nyugodtan elkísérhet minket a forgatagba.

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel