Connect with us

8 tipp a Költekezésmentes Novemberhez, hogy karácsonyra dagadjon a pénztárca

LIFE

8 tipp a Költekezésmentes Novemberhez, hogy karácsonyra dagadjon a pénztárca

No-Shave és Száraz November helyett/mellett éljen a No-Spend November!


A november valamiért egyre gyakrabban az önmegtartóztatás hónapja. Gondoljunk csak a divathullámként hódító, borotválkozásmentes No-Shave Novemberre, vagy az alkoholmentes Száraz Novemberre. Különösen a költekezésben gazdag karácsonyi időszak közeledtével praktikus kihívásként áll elénk a No-Spend November is.

A koncepció lényege, hogy legalább 30 napra lemondjunk a felesleges kiadásokról, kicsit összébb húzzuk a nadrágszíjat, cserébe az ünnepi dömpinget sem fogja megszenvedni a pénztárcánk és egy kicsit jobb anyagi helyzettel köszönthetjük az új évet.

Mielőtt belefognánk ebbe a nemes küldetésbe, érdemes lefektetnünk pár alapszabályt, hogy mik azok a költségek, amik szükségszerűek, hisz a Diákhitel Központ valószínűleg nem fogja figyelembe venni életmódbeli változtatásainkat. Ugyanígy a számlák, az élelmiszerek, a közlekedés és az egészségügyi ellátás lespórolása sem megoldható.

Íme 8 módszer, hogy minél könnyebben felkészülhessünk a novemberi kiadások csökkentésére – mert az ünnepek előtt jól jön a pénzügyi megfontoltság!

#1 Távolítsd el a kísértéseket

A kedvenc boltjaid hírlevelekkel bombáznak, esetleg napi értesítéseket küldenek? Iratkozz le valamennyiről, mielőtt beköszönt a november. Valószínűleg amúgy sem vetted volna meg ezeket a dolgokat és élményeket. Vésd eszedbe ezt a mantrát: ami ingyenes, az olcsóbb, mint az olcsó.

#2 Tervezd meg jó előre a nagyobb eseményeket

Ha előre tisztában van vele, hogy ünnepi vacsit/összejövetelt/bulit tervezel, azt is tudhatod, hogy a szokásosnál többet fogsz élelmiszerre és italokra költeni. De már azon is spórolhatsz, ha például nem veszel semmiféle új dekorációt, hiába flörtöl veled egy-egy csinos gyertya az IKEA-ban. Ha esküvőre vagy hivatalos, ne vegyél új ruhát és cipőt, hanem kreatívkodj azokból az elemekből, amik már a szekrényedben lapulnak. És ha nincs túl messze a lagzi, az ottani szállásbérlést is kihagyhatod.

#3 Használd ki a kuponokat

Fontos, hogy az ilyen kedvezményekkel is csak akkor élj, ha olyan dologra szólnak, amire feltétlen szükséged van. Tehát, csak azért, mert feltankoltál Glamour Napok kuponokkal, nem kell rögtön felvásárolni egy plázát. De érdemes szemfülesnek lenni és kihasználni a kínálkozó lehetőségeket pl. drogériákban, ajándékvásárláskor. Hasonló opció a különböző pontgyűjtő kártyák köre, amik gyakran élelmiszerboltokban is érvényesek és elhagyás helyett ki kéne maxolnunk őket. Akárcsak az akciókat! És az sem árt, ha a fejünkben kialakul egy kis térkép arról, hogy a közeli boltokban mi hol olcsóbb egy picikét.

#4 Küzdd le a vágyakozást

Ha olyan családban nőttél fel, ahol egy-egy éttermi vacsi beiktatása nem különlegesség volt, hanem megszokott, talán néha most is azon kapod magad, hogy a legegyszerűbb úton, étteremből/gyorsétteremből szeretnéd letudni a vacsorád. Esetleg rendeléssel. De ezek egyben a legkönnyebb módjai annak is, hogy kidobd a pénzed. Inkább kerüld a kísértést és készítsd magadnak egészségesebb ételeket piacról származó vagy sima bolti alapanyagokból, először pedig mérd fel, hogy mik azok, amik máris megtalálhatóak a konyhád mélyén. Online számtalan gyors és egyszerű recept közül csemegézhetsz!

#5 Váltsd be az ajándékutalványaidat

Lehet még a te fiókod mélyén is lapul egy-egy utalvány, amit múlt karácsonyra vagy a születésnapodra kaptál. Mielőtt lejárna a határidejük, érdemes beváltani őket!

#6 Fogd vissza a “bűnözést”

Ha szeretsz egy-egy elviteles kávét elfogyasztani a nap folyamán, esetleg hetente párszor borozni egy bárban, ezeket fogd vissza novemberben! Legyen az otthoni kávéfőződ a legjobb barátod és ha van “raktáron” egy üveg bor, azt is megkezdheted, de érdemes átgondolni, hogy mennyire van szükséged egyáltalán az efféle bűnökre.

#7 Kis változás a közösségi életedben

Ha szereted a bekucorodós, filmnézős, olvasós, esetleg a környéken kirándulós hétvégéket, akkor pihenés és szabadidő szempontjából a Költekezésmentes November a te hónapod. Az esti tivornyák és hétvégi bulik ugyanis nem túl pénztárca kímélőek, hacsak nem vizet iszik az ember – ezért nem árt megfontolni a Száraz November bevezetését sem.

#8 Vedd fel a nyúlcipőt

Ugyan a november nem tartozik a legmelegebb hónapok közé, de ha az időjárás is úgy akarja, válaszd a sétát azokra a helyekre is, ahova egyébként benzinpénzért vagy tömegközlekedéssel, taxival jutnál.

Forrás: HelloGiggles

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel