Connect with us

8 tipp a Költekezésmentes Novemberhez, hogy karácsonyra se lappadjon a pénztárca

LIFE

8 tipp a Költekezésmentes Novemberhez, hogy karácsonyra se lappadjon a pénztárca

No-Shave és Száraz November helyett/mellett éljen a No-Spend November!


A november egyre gyakrabban az önmegtartóztatás hónapja. Gondoljunk csak a divathullámként hódító, borotválkozásmentes No-Shave Novemberre, vagy az alkoholmentes Száraz Novemberre. Különösen a költekezésben gazdag karácsonyi időszak közeledtével praktikus kihívásként áll elénk a No-Spend November is.

A koncepció lényege, hogy legalább 30 napra lemondjunk a felesleges kiadásokról, kicsit összébb húzzuk a nadrágszíjat, cserébe az ünnepi dömpinget sem fogja megszenvedni a pénztárcánk, és egy kicsit jobb anyagi helyzettel köszönthetjük az új évet.

Mielőtt belefognánk ebbe a nemes küldetésbe, érdemes lefektetnünk pár alapszabályt, hogy mik azok a költségek, amik szükségszerűek, hisz a számlák, az egyre dráguló élelmiszerek, a közlekedés és az egészségügyi ellátás lespórolása sem megoldható.

Íme 8 módszer, hogy minél könnyebben felkészülhessünk a novemberi kiadások csökkentésére – mert az ünnepek előtt jól jön a pénzügyi megfontoltság!

#1 Távolítsd el a kísértéseket

A kedvenc boltjaid hírlevelekkel bombáznak, esetleg napi értesítéseket küldenek? Iratkozz le valamennyiről, mielőtt beköszönt a november. Valószínűleg amúgy sem vetted volna meg ezeket a dolgokat és élményeket. Vésd eszedbe ezt a mantrát: ami ingyenes, az olcsóbb, mint az olcsó.

#2 Tervezd meg jó előre a nagyobb eseményeket

Ha előre tisztában van vele, hogy ünnepi vacsit/összejövetelt/bulit tervezel, azt is tudhatod, hogy a szokásosnál többet fogsz élelmiszerre és italokra költeni. De már azon is spórolhatsz, ha például nem veszel semmiféle új dekorációt, hiába flörtöl veled egy-egy csinos gyertya az IKEA-ban. Ha esküvőre vagy hivatalos, ne vegyél új ruhát és cipőt, hanem kreatívkodj azokból az elemekből, amik már a szekrényedben lapulnak. És ha nincs túl messze a lagzi, az ottani szállásbérlést is kihagyhatod.

#3 Használd ki a kuponokat

Fontos, hogy az ilyen kedvezményekkel is csak akkor élj, ha olyan dologra szólnak, amire feltétlen szükséged van. Nem kell rögtön felvásárolni egy plázát. De érdemes szemfülesnek lenni, és kihasználni a kínálkozó lehetőségeket pl. drogériákban, ajándékvásárláskor. Hasonló opció a különböző pontgyűjtő kártyák köre, amik gyakran élelmiszerboltokban is érvényesek, és elhagyás helyett ki kéne maxolnunk őket. Akárcsak az akciókat! És az sem árt, ha a fejünkben kialakul egy kis térkép arról, hogy a közeli boltokban mi, hol olcsóbb egy picikét.

#4 Küzdd le a vágyakozást

Ha olyan családban nőttél fel, ahol egy-egy éttermi vacsi beiktatása nem különlegesség volt, hanem megszokott, talán néha most is azon kapod magad, hogy a legegyszerűbb úton, étteremből/gyorsétteremből szeretnéd letudni a vacsorád. Esetleg rendeléssel. De ezek egyben a legkönnyebb módjai annak is, hogy kidobd a pénzed. Inkább kerüld a kísértést és készíts magadnak egészségesebb ételeket piacról származó vagy sima bolti alapanyagokból, először pedig mérd fel, hogy mik azok, amik máris megtalálhatóak a konyhád mélyén. Online számtalan gyors és egyszerű recept közül csemegézhetsz!

#5 Váltsd be az ajándékutalványaidat

Lehet, hogy még a te fiókod mélyén is lapul egy-egy utalvány, amit múlt karácsonyra vagy a születésnapodra kaptál. Mielőtt lejárna a határidejük, érdemes beváltani őket!

#6 Fogd vissza a “bűnözést”

Ha szeretsz egy-egy elviteles kávét elfogyasztani a nap folyamán, esetleg hetente párszor borozni egy bárban, ezeket fogd vissza novemberben! Legyen az otthoni kávéfőződ a legjobb barátod és ha van “raktáron” egy üveg bor, azt is megkezdheted, de érdemes átgondolni, hogy mennyire van szükséged egyáltalán az efféle bűnökre.

#7 Kis változás a közösségi életedben

Ha szereted a bekucorodós, filmnézős, olvasós, esetleg a környéken kirándulós hétvégéket, akkor pihenés és szabadidő szempontjából a Költekezésmentes November a te hónapod. Most, a járvány újabb hulláma idején egyébként sem árt óvatosnak lenni. Az esti tivornyák és hétvégi bulik emellett nem túl pénztárca kímélőek, hacsak nem vizet iszik az ember – ezért nem árt megfontolni a Száraz November bevezetését sem.

#8 Vedd fel a nyúlcipőt

Ugyan a november nem tartozik a legmelegebb hónapok közé, de ha az időjárás is úgy akarja, válaszd a sétát azokra a helyekre is, ahova egyébként benzinpénzért vagy tömegközlekedéssel, taxival jutnál.

Forrás: HelloGiggles . Fotó: Pexels

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel