Connect with us

8 módszer arra, hogyan “lomtalanítsd” az életed – a lelkedre is ráfér a tavaszi nagytakarítás

LIFE

8 módszer arra, hogyan “lomtalanítsd” az életed – a lelkedre is ráfér a tavaszi nagytakarítás

A tavasz a felszabadító újrakezdés évszaka. Lelki lomtalanítás ON!


Ugyan a szelektálásnál – legyen szó a gardróbunkról, a kapcsolatainkról vagy épp a gondolatainkról – bizony szembe kell nézni a nemkívánatos elemekkel, ám ha ezen túl vagyunk, érkezhet a mennyei megváltás és megkönnyebbülés. Néhány praktikával mindez még könnyebben elérhető.

1. Lomtalanítsd az elméd lefekvés előtt az agyad “kiürítésével”

Acacia Parks pszichológus szerint a zavaros elme lecsillapításának egyik legjobb módja az, ha mindent lejegyzünk, ami lefekvés előtt a fejünkben kavarog. 

“Tartsunk egy jegyzetfüzetet az ágyunk mellett, amibe minden zavaró gondolatunkat kiönthetjük, így megalapozva a következő napot. Általában a lefekvés előtti időszak az, amikor a teendő-listánk pontjai záporozni kezdenek és ha leírjuk őket, mondhatni engedélyt adunk magunknak arra, hogy a következő napig már ne foglalkozzunk velük.”

Tehát ha kétségek gyötörnek, nyugodtan írjuk ki magunkból, így reggel tiszta lelkiismerettel ébredhetünk. És egy tiszta lappal, amire írhatunk.

2. Iktasd ki a mérgező embereket az életedből, egyszer s mindkorra

Elengedni valakit, akivel közös múltatok van, sosem könnyű és nincs igazán megfelelő pillanat ezen lépés megtételéhez. Azonban a tavasz tálcán kínálja a friss újrakezdés ígéretét: ha van valaki az életedben, aki inkább fejfájást okoz, mint örömöt, vagy akitől eltávolodtál, itt az idő, hogy elvágd a szálakat.

Ennek a folyamatnak nem kell olyan csúnyának lennie, mint amilyennek hangzik. Morgan Balavage coach szerint egyfajta “búcsúceremónia” segíthet a procedúrában. Tehát mielőtt hivatalosan blokkolnád az adott személyt a közösségi médiában, kitörölnéd a telefonodból vagy bármilyen drasztikus lépést tennél, ez a kis rituálé megkönnyítheti a lezárást.

“Gyújts meg néhány gyertyát, írj egy levelet azokról a csodálatos dolgokról, amiket ez az ember az életedbe hozott, és képzelj el egy erőteljes zsinórt, ami összeköti a te szegycsontodat a másikéval. Hagyd, hogy a kapcsolatotok valamennyi pillanata megforduljon a gondolataidban. Kívánj neki jó szerencsét, nézz egyenesen a szemébe (persze csak képzeletben), és lásd magad előtt azt, ahogy egy gigantikus olló elvágja ezt az erős köteléket.”

Vagy találj ki egy alternatív, saját szertartást!

3. Vedd magad körül olyan emberekkel, akiknek a céljai megegyeznek vagy összecsengenek a tieiddel

Mentesíteni szeretnéd az életed a rossz energiáktól? Legyél olyan emberek társaságában, akik feldobnak és motiválnak. Ez a családodra és a barátaidra is igaz, de különösen a szakmai törekvéseid esetében kell rá figyelned.

Vinay Saranga pszichiáter szerint ha a siker, a pénz, vagy épp a jobb egészség szerepel a célkitűzéseid között, nem árt, ha olyan emberekkel lógsz, akik már rendelkeznek ezen dolgokkal, ez ugyanis rendkívül motiváló lehet rád nézve.

“Az ő jó szokásaik és viselkedésük közvetlen hatást gyakorolhatnak rád, és sokkal közelebb hozhatnak ahhoz, amit be akarsz vonzani. Ezzel szemben, ha vannak olyan személyek az életedben, akik előszeretettel kérnek szívességeket tőled, ellenben te sosem számíthatsz rájuk, amikor segítségre lenne szükséged, tanácsos tőlük távolságot tartani.”

4. Add át magad a listakészítés művészetének

A to-do listek, vagyis teendős listák sokak számára elhozhatják a megváltást. Dr. Sarnaga szerint rendkívül szemfelnyitó eszközök lehetnek, különösen az idő-menedzsmentet tekintve. Például ha a naptáradat szeretnéd kigyomlálni, az első lépés, ha a felkeléstől kezdve egészen a lefekvésig órákra bontva vezeted a teendőidet. Így könnyen rádöbbenhetsz az apró részletekben rejlő erőre, és hogy valójában mi is emészti fel az idődet.

A második lépés egy lista azon dolgokról, amikben fejlődni szeretnél. Ennek segítségével össze tudod majd mérni a két lista elemeit, és egyfajta fontossági sorrendet is állíthatsz, melyben azok a teendők kerülnek majd előre, amelyek valóban segítik a személyes fejlődésed.

5. Ne feledkezz meg a digitális szelektálásról

A legtöbb ember a nap 24 órájában a technológia rabja, ezért aztán kézenfekvő, hogy ha a fizikai tárgyaid között nagytakarítást végzel, nem hagyod ki a digitális “kacatokat” sem.

Anna Bauer professzionális szervezés-szakértő azt tanácsolja, hogy menj végig az e-mailjeiden, a közösségi médián, a telefonod tartalmán és mindenen, ami stressz forrása lehet az életedben a digitális világból. Iratkozz le az idegesítő értesítőkről, készíts mappákat a leveleknek személyes, üzleti és egyéb szelekció szerint, kövess ki embereket, akikkel valójában nem tartod a kapcsolatot. Ez így együtt hatalmas megkönnyebbülést hozhatnak.

“Ha a digitális életed naprakész és rendezett, az jelentős pozitív hatással lehet az életedre.”

6. Ne mondj túl gyorsan igent a meghívásokra

Nincs annál kényelmetlenebb, mikor az utolsó pillanatban kell kimagyaráznunk magunkat egy nem kívánt programból, amire túl gyorsan rábólintottunk. A szakértő szerint legyünk sokkal megfontoltabbak a meghívásokra tett ígéreteinkkel és válaszainkkal, így saját felfájásunkat és mások megbántását is megspóroljuk. Nincs abban semmi rossz, ha elsőre nemet mondasz, nem kell mindenre elhamarkodottan igent felelni.

7. Szabadítsd fel a túlzsúfolt szekrényedet

Igen, ennek a klasszikus pontnak is el kellett érkeznie. Tudjuk, hogy a ruhásszekrénynek vannak olyan beékelődött, a szívednek kedves darabjai, amiktől nagyon nehéz lenne megválni. De a lomtalanítás nem is erről szól. Ahogy a neve is mutatja, a “lomokra” kell koncentrálni, tehát olyan cuccokra, amiket egyébként sem hordasz, és ha őszinte vagy magaddal, már nem is fogsz.

8. Mindennek legyen meg a helye az otthonodban

Ha bármilyen személyes vagy használati tárgyadnak nincs konkrét helye, akkor automatikusan lommá válik, hiszen nem tartozik sehová, így örök életére arra kárhoztatod, hogy kacat váljék belőle. Előzd meg ezt, és szentelj időt arra, hogy minden tárgy, ruhadarab és emlék otthonra leljen a lakásodban, így nem csak a lakótered, de valójában az elméd is sokkal rendezettebb lesz.

Forrás: EliteDaily


 

 

 

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel