Connect with us

8 baljós pszichológiai jel – ha egy férfi ezeket megteszi veled, nem értékel téged

LOVE

8 baljós pszichológiai jel – ha egy férfi ezeket megteszi veled, nem értékel téged

Mi a fontosabb? A szerelem vagy a tisztelet? És létezhet-e az egyik a másik nélkül?


Abban megegyezhetünk, hogy a szerelemben nagyon nehéz tisztán látni. Amikor elvakítanak az érzelmek, és AKAROD, hogy szeressen, annyira odavagy érte, akkor könnyen másnak látod a pasit is, meg a kapcsolatotokat is, mint ami. Egy biztos: egy párkapcsolat akkor az igazi, ha egyenrangúságon, kölcsönösségen és tiszteleten alapul, minden más esetben kizsákmányoló, sőt akár bántalmazó (főként lelki értelemben) kötődéssé válhat. Íme nyolc viselkedésminta, amit ha a párodban felfedezel, jobb, ha menekülsz, mert akkor bizony nem tisztel téged. Annak meg nem lesz jó vége.

#1 “Lepöcköli” az érzéseidet

Ha bármi, amit érzel, számára hiszti meg túlreagálás, meg hülyeség, az egyértelműen annak a jele, hogy nincs benne tisztelet irántad. Ha csípőből félresöpri a nagyon is valós és jogos érzéseidet – az érzéseihez ugyanis mindenkinek joga van -, akkor valójában a te létjogosultságodat, a te szempontjaidat kérdőjelezi meg a kapcsolatotokban.

via GIPHY

#2 Természetesnek vesz

Igen, az valóban természetes, ha baj és szükség esetén mindketten ott vagytok egymásnak, de itt is a kölcsönösség a kulcsszó. Ha a pasid magától értetődőnek veszi, hogy te mindig alkalmazkodsz hozzá, te mindig ugrassz, te mindig csak adsz, szeretetet, törődést, figyelmet, támogatást, de cserébe ez neki eszébe sem jut (vagy legalábbis csak akkor, ha épp nincs más dolga, vagy úgy tartja kedve), akkor a kapcsolattól nem sok jót várhatsz. Maximum azt, hogy akkor hagynak cserben, amikor a leginkább szükséged lenne egy valódi társra.

#3 Nem számít a véleményed

Ha a párod gyakran “leolt” (főleg társaságban), semmibe veszi vagy akár kiröhögi a véleményedet, álláspontodat bármilyen kérdésben, az nagyon rossz jel. Aki tiszteli a másikat, az meghallgatja, akkor is, ha nem ért egyet vele. Ha úgy érzed, hogy neked semmiről nem lehet véleményed, mindig csak ő beszél, az ő akarata, szempontjai érvényesülnek, és amit ő mond, az “szent”, akkor menekülj. Soha nem fog tisztelni.

#4 A bűntudatodra játszik

Ez a manipuláció egyik formája, mentálisan a legrombolóbbak között van. Ha a pasi úgy érzi, nem az ő akarata érvényesül, sértődéssel, hallgatással büntet, vagy akár jól kioszt. A lényeg, hogy rosszul érezd magad, és bűntudatod legyen, amiért nem hódoltál be neki feltétlenül.

#5 Elveszi az önbizalmadat

Akár azzal, hogy állandóan kritizál, megaláz a barátaitok, vagy a családod előtt, mindig csak a hibát keresi és teszi szóvá benned. A lényeg, hogy mellette nem azt érzed, hogy önmagad vagy, hogy inspirálnak és bátorítanak, hanem épp ellenkezőleg: kezded megkérdőjelezni a saját értékedet, a megsemmisülés szélére kerülsz. Mondanunk sem kell: egy pasi, aki tiszteli a párját, ilyet nem csinál.

#6 Hasonlítgat

Többnyire más nőkhöz, és persze nem te kerülsz ki győztesen az összehasonlításból. Ha mindenki más annyival jobb nálad, legyen velük, nem?

#7 Nem tiszteli a határaidat

Ezek a határok mindenkinél máshol vannak, de vannak, és fontosak. Ha rád tör a munkahelyeden, mert “látni akarja a kollégáidat”, holott te még nem mutattad be, ha megköveteli, hogy hagyd ki a heti edzésedet vagy az esti kocogásodat, mert neki társaságra van szüksége, ha kopogás nélkül rád nyit a fürdőszobában, miközben te mondjuk épp gyantázol, és ez nagyon kínos neked, akkor abban a pasiban az irántad érzett tiszteletnek nyoma sincs.

via GIPHY

#8 Megkérdőjelezi a dolgokat, amikben hiszel

Akár a karrieredről van szó, akár egy kedvenc hobbiról, vagy bármiről, ami neked fontos, ami a te életedben érték, és aszerint szeretnél élni, ha ő ezt nem tiszteli, és szájbiggyesztve, lekicsinylően beszél róla, akkor nem tisztel. Ezek a dolgok ugyanis a te részeid, a te értékrended, a te hited, a te igazságod. Mit kezdj egy olyan emberrel, aki mindezeket lenézi?

LessonsLearnedinLife

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel