Connect with us

5 személyiségtípus, aki egy párkapcsolatban csak mérgez és tönkretesz téged

LOVE

5 személyiségtípus, aki egy párkapcsolatban csak mérgez és tönkretesz téged

És mind az ötnél elég hamar kibújik a szög a zsákból…


Akármennyi könyvet és cikket olvasol el arról, hogy milyen a rossz párkapcsolat, nagyon nehéz kilépni belőle. Még akkor is, ha árt neked. Félelmetes az a gondolat, hogy egyszer felállsz, és otthagysz egy szerelemet vagy barátot azért, mert rossz hatással van rád. De lehetséges, hogy pont erre van szükséged a boldogsághoz. A mérgező kapcsolatoknak több fajtája is van, és sokszor a legkedvesebbnek tűnő emberektől kapod a legrosszabbakat.

A Psychology Today című szaklap egy listában összegyűjtötte a rossz kapcsolatokban előforduló, 5 leggyakoribb személyiségtípust. Első ránézésre sokszor a legodaadóbbnak tűnhetnek.

Kristen Fuller, a cikk egyik írója maga is megtapasztalta, milyen mérgező párkapcsolatban lenni:

“Bár minden tudásom megvan ahhoz, hogy ne kerüljek ilyen negatív kapcsolatba, mégis sikerült érzelmileg és mentálisan rossz helyzetbe kerülnöm egy olyan férfival, akiről azt hittem, tökéletes. Megvolt mindene: jómódú család, kiváló munkahely, a legjobb iskolák, és nagyon kedves is volt. De hamar megtapasztaltam az igazi oldalát.

A szépsége és a tökéletessége csak álca volt.”

Viszont Kristen épp ebből az esetből tanulta meg, hogyan kell az ilyen partnereket és barátokat kezelni. Akár kapcsolatról, akár barátságról, munkatársról vagy családtagról van szó, a legtöbb embernek van Kristenéhez hasonló élménye.

Az alábbi 5 típusú embernél persze több is létezik, de ezek a leggyakoribbak. Egy emberben akár több személyiségjegy is fellehető, éppúgy, mint egy görög drámában, ahol ugyanaz a színész több maszkot viselve is színre lép.

#1 A kritikus

Voltál már olyan kapcsolatban, hogy úgy érezted, bármit teszel, a párod mindig kritizálni fog? A kritika más, mint a tanács, és nagyon fontos megértened, mi a kettő közötti különbség. Ha például állandóan késel, az nem egy jó szokás: hatással van a munkahelyi és személyes kapcsolataidra is. A legtöbben nem fogják ezt a tulajdonságodat szeretni. De mindenki hibázik, és mindenkinek van olyan tulajdonsága, amin érdemes egy kicsit dolgoznia. Ha egy randiról 15 percet késel, és nem adsz magyarázatot, az persze gáz. De ha a párod ahelyett, ahogy megkérdezné, mi történt, és meghallgatna, gondolkodás nélkül, azonnal rád támad, és kritizálni kezdi ezt a tulajdonságodat, akkor egy igazi kritikussal van dolgod.

Egy kritikus embernek minden lépésedhez van egy negatív hozzáfűzni valója.

Egy kritikus ember nem megérteni próbálja a körülményeket, amelyek miatt hibáztál, nem empatikus, hanem erős mérget visz egy párkapcsolatba. Ahelyett, hogy valakinek a viselkedését kritizálná, partnere személyiségét támadja meg. Ahelyett, hogy segítene megszabadulni rossz szokásaidtól, az orrod alá dörgöli újra és újra, és érezteti, hogy nem vagy elég jó.

via GIPHY

#2 A passzív agresszív

Mind ismerjük ezt a tulajdonságot, és talán ez az egyik legrosszabb, ami egy párkapcsolatban történhet. Bármit csinálsz, mindig ott bujkál benned a félelem, hogy ironikusan bár, de ki leszel osztva.

Képzeld el, hogy tettél valamit, ami miatt a partnered nagyon ideges lett, de te nem tudod, hogy pontosan mi az. Megkérdezed tőle, azért, hogy megoldjátok a problémát, és máskor ez ne forduljon elő. A válasz helyett viszont párod csak annyit mond, hogy minden rendben van. Pedig nyilvánvaló, hogy nem így van, sőt, kifejezetten meg van sértődve.

Az a passzív agresszió, mikor partnered rejtett üzenetekkel próbálja tudtodra adni, hogy valami nincsen rendben, de amikor konfrontálod, nem tudod szóra bírni.

A passzív agresszió a düh egyik fajtája. Hiába töröd a fejed azon, hogy mi lehet a probléma órákon keresztül. Amíg a partnered nem beszél, de érezteti veled, hogy valami nem jó, addig nehéz lesz dűlőre jutnotok.

via GIPHY

#3 A nárcisztikus

A nárcisztikus partner azt gondolja magáról, hogy ő mindenben tökéletes, és ezt a tudtodra is adja. A passzív agresszió mellett a nárcizmus is személyiségzavarnak számít. Az önimádó ember magát helyezi előtérbe, és lenéz téged.

Meglehet, hogy olyan érzésed van egy ilyen partner mellett, hogy örökösen versenyeznetek kell egymással. Az ilyen embereket nehéz kompromisszumra bírni, nem akarják megérteni, mi történik körülöttük, és nem mutatnak empátiát senki és semmi iránt.

A lényeg, hogy ők legyenek a középpontban. Ezért sem meglepő, hogy sokszor miattuk lesz rossz hangulatú egy különleges alkalom, a szülinapod, vagy például az, ha előléptetnek. Mert nem bírják, ha nem róluk szól valami.

A nárcisztikus emberek viszont igazából nem kedvelik önmagukat. Emiatt sokszor lesznek dühösek, feldúltak, és az önbizalmuk is hullámzó. Képesek mindent tönkretenni maguk körül, ha megbántják őket.

#4 A harapófogó

Vannak olyanok, akikből harapófogóval sem lehet semmit kihúzni. Ezek az emberek nem osztják meg a gondolataikat, az érzéseiket, még egy krízishelyzetben sem. Az ilyen kommunikációs stílus sajnos negatív hatással lehet egy párkapcsolatra. A legrosszabb pedig az, hogy sokszor magadat kezded el hibáztatni azért, mert partneredet nem tudod szóra bírni.

Egy kapcsolatban nagyon fontos, hogy tisztán és őszintén tudjanak a felek beszélgetni, ezért ha ilyet tapasztalsz, lehet, hogy nem árt átgondolni a kapcsolatotokat.

Ha partnered nem válaszol a kérdéseidre, akkor az rajtad fog csattani. Dühös leszel és frusztrált, hiszen nem kapod meg a partneredtől a legapróbb figyelmet sem. És mellesleg tiszteletlenség is veled szemben.

#5 Az antiszociális

Az antiszociális emberek jellemvonásai között megtaláljuk a szociopaták és pszichopaták jellemzőit is: lobbanékonyság, dühkitörések, az empátia hiánya.

Bár a szocio- és pszichopaták klinikai eseteknek számítanak, sok embernek van ilyen hajlama. Az ilyen partnerek pszichológiai kaméleonok: képesek a helyzethez alkalmazkodva változtatni személyiségükön. De motivációjuk általában a szex, a pénz, vagy önbizalmuk növelése, és nem a párkapcsolat. Sokan nem ismerik fel partnerük antiszociális tendenciáit, csak amikor már túl késő. Amikor már mély sebeket kaptak tőlük. Egy pszichopata a kontrollt, a hatalmat szereti, de nagyon jól tudja e vágyait takargatni.

via GIPHY

Ha a fentiek közül bármelyik (vagy több) típusban is ráismersz a párodra, alaposan gondolkodj el. Vannak helyzetek, amikből tanácsos minél hamarabb kimenekülni. De ha maradni akarsz, meg kell tanulnod kezelni a másikat, anélkül, hogy te közben teljesen tönkremenj.

SZMO

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel