Connect with us

5 dolog a menstruációról, amit a nőgyógyászod szeretne, ha tudnál

LIFE

5 dolog a menstruációról, amit a nőgyógyászod szeretne, ha tudnál

Minden, amit tudni érdemes a krónikus fájdalomról, a menstruáció alatti együttlétről vagy épp a tamponokról.


A mai napig rengeteg tévhit kering a menstruációról: amellett, hogy rengeteg helyen még mindig tabunak számít a kérdés, és sok szülő nem beszél erről a gyerekeivel, a meglévő információk egy része is badarságokon és népi hiedelmeken alapszik. Egy nőgyógyász segítségével a HelloGiggles most tisztázott 5 olyan dolgot, amit minden nőnek fontos lenne tudnia.

1. A krónikus fájdalom NEM normális
Sajnos rengeteg lánynak mondják azt kiskorától kezdve, hogy a menstruáció természetes része a fájdalom, azonban ha ez olyannyira súlyos, hogy meggátol a munkavégzésben, esetleg hányást okoz, okvetlenül fordulj orvoshoz. Ezek a tünetek az endometriózis vagy a policisztás ovárium szindróma(PCOS) jelei is lehetnek, amelyek súlyos panaszokat, akár meddőséget is okozhatnak.

2. Menstruáció alatt is teherbe lehet esni
Amennyiben nem óramű pontosságú a ciklusod, a vérzés alatt is fennáll a teherbeesés lehetősége, ugyanis nem kiszámítható, hogy pontosan mikor történik meg az ovuláció. A szakemberek szerint felelőtlen dolog védekezés nélkül közösülni a menstruáció napjain.

3. Egyáltalán nem normális, ha kimarad a mensesed
Míg egyesek “szerencsésnek” tartják azokat a nőket, akiknek kimarad a menstruációja, az elmaradt vérzés azt mutatja, hogy valami nincs rendben a szervezetben. A legtöbb esetben stressz vagy evészavar okozza a problémát, de megeshet, hogy ciszta, hormonzavar vagy a fent említett PCOS áll a háttérben.

4. Akkor is elmehetsz a nőgyógyászodhoz, ha menstruálsz
Bár sokan kellemetlennek érzik ezt, a nőgyógyászok a vérzés ideje alatt is megvizsgálják pácienseiket, ha komoly panasszal fordulnak hozzájuk. A legtöbb vizsgálat így is elvégezhető, az eredményt nem befolyásolja, hogy a ciklus mely szakaszában jár a páciens. Az orvosok azt tanácsolják, ne szégyenkezzünk a menses miatt, és bátran kérjünk segítséget, ha problémánk adódik.

5. Nem, nem veszhet el benned a tampon
Jó néhány rémtörténet kering a világhálón a tamponokról, de a valóságban nem létezik olyan, hogy egy tampon felszívódik és bekerül a lányok hasába. Ettől függetlenül fontos, hogy az előírásoknak megfelelően alkalmazzuk, és ne hagyjuk benn 3-4 óránál többet. Amennyiben elszakad a madzag (ami azért elég ritka), okvetlenül keresd fel a nőgyógyászod, hogy távolítsa el a bent ragadt tampont.

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel