Connect with us

„40 és a halál közt” – 10 tipp, miért érdemes még egyáltalán felkelni az ágyból

NO/MAKE/UP

„40 és a halál közt” – 10 tipp, miért érdemes még egyáltalán felkelni az ágyból

Szubjektív lista lesz, hogy miért is jó 40-en túlinak lenni. Mert bizony nagyon jó.


Összeszedtem nektek, hogy mire jutottam negyvenen túl, amikor hivatalosan “már lefőtt a kávé”, “jön a B oldal”, és amúgy is, “nekem már csak az a kapa főd, gyerekeim…”

Szubjektív lista lesz, hogy miért is jó 40-en túlinak lenni. Vagyis miért érdemes még felkelni az ágyból reggelente – ahogy az egyik, “kedves”, huszonéves ismerősöm megjegyezte.

1. Már pontosan tudod, hogy ha a reggeli kávéd után időben el tudsz menni a vécére, az bizony nagy dolog (szó szerint).

Tökéletesen tisztában vagy azzal, hogy a jó emésztés, csakúgy, mint a tenyeredet melengető csésze forró latte, a szobában játszadozó fáradt, hajnali fénynyaláb vagy az iszonyat makacs szobanövényeden végre kibukkanó új levélhajtás mind az élet ajándéka. És merengve, dünnyögve, megbocsátóan és belenyugvóan örülsz mindennek. Úgy, ahogy egy huszonéves még nem tud.

2. A sminkelés hat percig tart.

Maximum. Tisztában vagy azzal, hogy sem a preprimer, sem a primer, sem az alapozó, a bronzosító, a highligher, a korrektor, sőt az áttetsző, gyöngyfényű púderlabdák sem mentenek meg attól, hogy a szomszéd tinisrác a liftben “csókolomot” köszönjön. Azt is pontosan tudod, hogy olyan, hogy ránctalanító krém, NEM LÉTEZIK.

Elég pénzt elcsesztél már rájuk ahhoz, hogy csak legyints, és komótosan lecsavard a legolcsóbb Nivea vagy babakrém fedelét.

3. Bár csajos nosztalgiából imádod megnézni az Alkonyat sorozatot meg a Szex és New York-ot, tudod, hogy szexi vámpírfiúk nincsenek.

Meg tíz évnyi szívatás és hintáztatás után hirtelen tökéletes férjekké átvedlő Mr. Bigek SEM. Akkor sem, ha helikopterük van, meg luxuskecójuk, meg mexikói ólinkluzívba visznek.

Túl vagy már a Nagy Ő 1- en és talán a Nagy Ő 2-n is, és őszintén megbecsülöd, ha egy férfi mellett gyomorfekély helyett nyugalomra, nagy, löttyös indulat és trubadúrkodás helyett pedig egy viszonylag megbízható, szeretetteljes, kellemes szövetségre lelsz. Főleg, ha vasárnap hajnalban ő viszi le a kutyát.

4. Beletörődtél, hogy a mekis menük gigabetűs kibogarászásához is szemüveg kell.

Sőt, mivel jó néhányan megdicsértek, hogy milyen jól áll, elhiszed, hogy sokkal intellektuálisabban festesz benne. Akkor is, ha nem.

5. Rég elkönyvelted már, hogy melyek az igazán értékes emberi (és állati) kötődések az életedben.

Kik azok, akikkel nincs hazardírozás, sumákolás, álbarátnősködés, hónapokra-évekre eltünedezés, “jajnemistudom”-ozás. Kik azok, akik száz százalékig biztosak abban, hogy téged akarnak, minden flikk-flakkoddal együtt. Lehet ő családtag, barát/nő, gyerek, rokon, szerető, kutya (bár ők ezt nem bonyolítják túl), a lényeg, hogy téged akar az életébe. És te is őt.

6. Örülsz, ha egészséges vagy.

Őszintén, szívből, minden este hálát adsz lefekvés előtt ezért, mert ekkorra már láttál annyi szenvedést, értelmetlen, fiatal halált, a saját csapdáikba belebetegedő, vagy egyszerűen csak borzalmas tragédiákban végleg elsorvadó embereket, hogy tudod: egészségesnek lenni elképesztően nagy mázli. Mondjuk tenni is kell érte.

7. Kezdesz sz…rni a nem fontos dolgokra.

És az életben sokkal több a nem fontos dolog, mint a fontos. Elfogadod, hogy van egy amalgám fogtömésed, ami nevetéskor látszik, na és. Elfogadod, hogy marha sokat beszélsz, hogy hirtelen haragú vagy, hogy minden bútorsaroknak nekimész. Hogy vannak, akiket halálra idegesítesz, akiknek nem tetszik, ahogy élsz, sőt, olyanok is, akik kifejezetten utálnak.

Körülnézel, kicsit igazítasz a szemüvegeden, egy pillanatra magadba mélyedsz, aztán felpillantasz, és továbbra is csak egy következtetésre jutsz: NA ÉS?

8. Ez az a kor, amikorra már “kitaláltad magad”.

Tudod, miben vagy jó, és mi az, amit jobb, ha elkerülsz. Tudod, hogy szeretsz jógázni, írni, a kutyád fülét morzsolgatni, anyukád borsólevesét meg farsangi fánkját habzsolni, saját recepted szerinti cukkinis spagettit főzni, és közben hangosan olasz slágereket üvölteni.

Szereted nyáron érezni a tenger citromfákkal kevert, sós illatát, szeretsz sétahajózni a Balatonon, szeretsz éjszaka utazni, és kihalt benzinkutakon kávézni, szeretsz belehajolni egy rózsa kelyhébe és magadba szívni az illatát. És ezeket, ha csak teheted, meg is csinálod.

9. Tudod, hogy lesznek az életedben nagyon fontos emberek, akik meg fognak halni.

Erre a korra már néhányan el is mentek. Megtanulod, mi a veszteség, milyen együtt élni az egyik legkegyetlenebb útitárssal, a “már nincs”-csel. És azt is, hogy mindenki másnak is megvan a maga gyásza, keresztje, csomagja, sokszor iszonyatos belső turbulenciája.

Csendesebben, óvatosabban nyúlsz az emberekhez, és az élet kikerülhetetlen tényeihez.

10. Rájössz, hogy a kis, huszonéves haverod pimasz beszólása ellenére 40 év fölött talán érdemesebb felkelni az ágyból, mint bármikor előtte.

Fotó: Pixabay

Még több NO/MAKE/UP

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel