Connect with us

22 parányi alakítás a szokásaidon és egy éven belül teljesen megváltozhat az életed

LIFE

22 parányi alakítás a szokásaidon és egy éven belül teljesen megváltozhat az életed

Újratervezés ON!


Általában nem a hirtelen megtett, hatalmas, drámai fordulatok és drasztikus elrugaszkodások vezetnek hosszútávú sikerhez és boldogsághoz, hanem az apró, de hatásos lépések.

Persze, ha nyersz a lottón vagy másik országba költözöl, egy efféle grandiózus történés meggyorsíthatja a változás hullámát, habár szeszélyesebbé is teheti azt. Ha azonban apránként haladsz, és a Forbes szerzője által tanácsolt 22 mikro-szokást magadra veszed, egy éven belül jelentős átalakulásra számíthatsz az életedben.

#1 Ne félj a visszautasítástól

Lehetőség szerint naponta próbálj meg kapcsolatot kialakítani egy-két olyan emberrel, akivel együtt szeretnél dolgozni – még akkor is, ha biztos vagy benne, hogy nem nagy a valószínűsége, hogy válaszolni fognak.

Lehet szó egy lehetséges munkáltatóról, egy szervezetről, vagy éppen egy ügynökről, esetleg ügyfélről, akivel el tudod képzelni a közös munkát. Talán először süket fülekre találsz, de végül egészen biztos, hogy valaki válaszolni fog. Nincs semmi vesztenivalód, ugyanakkor potenciálisan sokat nyerhetsz.

#2 Írj rendszeresen egy keveset

Akár egy könyv az álmod, amit régóta meg szeretnél írni, akár egy üzleti terv lappang a fejedben régóta, akár egy blog ütlete rügyezik a tudatalattidban, a lényeg, hogy minden nap írj pár mondatot. A lendület önmagát erősíti majd és azon fogod kapni magad, hogy mindenféle megerőltetés nélkül vetsz “papírra” egyre több sort. De az elköteleződés kezdődjön egy-egy bekezdéssel.

#3 Figyeld a bankszámládat

Vezesd be, hogy naponta legalább egyszer ránézel a számládra. Soknak tűnik, mert az is. De a lényege abban rejlik, hogy így folyamatosan a tudatában leszel annak, hogy mennyi pénzed is van és, hogy mire költöd el azt. A pénzügyek eredményesebb menedzselése a számlák következetes és pontos mentális elrendezésével és kézbentartásával kezdődik.

#4 Tartsd karban a testedet, lelked és a környezeted

Nem kell minden nap maratont futnod ahhoz, hogy a legteljesebb életet éld. A valóságban sokkal többre mész azzal, ha az apróbb dolgok rendben tartására törekszel: például elvégzed a házimunkát, egészségesen főzöl, befizeted a számlákat, ügyelsz a munkaszerződések pontjaira vagy épp időt hagysz egy kis edzésre.

Az életed minősége közvetlenül és drasztikusan javul, ha a szükséges “karbantartást” beépítheted a napi rutinodba, és megtanulsz úgy tekinteni rá, mint valamire, ami segít és nem megakadályoz az idő kellemes eltöltésében. 

#5 Koncentrálj arra, hogy a jövőbeli éned komfortosan és jól érezze magát – ne pedig a jelenlegire

Ha meg akarod változtatni az életed, el kell kezdened mérlegelni azokat a szükségleteket és igényeket, amiket a jövőbeli éned magáénak szeretne és elsőbbségiként kezelni a jelenlegivel szemben. Az, hogy a jelen pillanat vágyaira koncentráltál, vezetett oda, ahol most tartasz. Ehelyett kötelezd el magad az olyan döntésekért, amik a jövőd hasznára válnak majd. Az “éljünk a mának” gondolata egyenlő azzal, hogy semmibe veszed az alapösztöneidet és vágyaidat, ez pedig egyáltalán nem vezet megvilágosodáshoz, hanem sokkal inkább az önpusztításhoz nyit kaput.

#6 Válaszolj rögtön

Ha valaki ír neked egy üzenetet, válaszolj, amint meglátod. Ha lehetőséged engedi, rögtön válaszolj az e-mailekre is. Ez biztosítja majd, hogy ne maradj le a munkádban és ne hagyd későbbi elintéznivalókat saját magad számára.

#7 Aludj rá egyet

Ha hallasz vagy látsz valamit, ami felingerel vagy idegesít (még akkor is, ha ez csupán egy gondolat, ami felröppen a fejedben) mielőtt reagálnál rá és ráfordítanád az energiád, kérdőjelezd meg. Ez némiképp szembe megy az előző tanáccsal, de itt nem feladatokról, hanem elsősorban személyes tapasztalatokról, például beszólásokról, negatív kommentekről van szó. Derítsd ki, hogy honnan származik és kérdezd meg magadtól, hogy a reagálásoddal kinek a malmára hajtod majd a vizet. Az, ha megtanulsz egy kis mikro-szünetet tartani egy kapott inger és az arra adott válasz között, meg fogja változtatni az egész látásmódodat.

#8 Elégítsd ki az alapvető igényeidet

Ugyan nem egy gép vagy, de bizonyos értelemben a testednek és az életednek szüksége van a különböző üzemanyagokra ahhoz, hogy működni tudjanak. Ha éhes vagy, egyél. Ha fáradt vagy, aludj. Ha mellőzöd az alapvető szükségleteidet, az kiégéshez vagy lerobbanáshoz vezethet.

#9 Válogasd meg, hogy kik vannak rád hatással

Közismert tény, hogy azok az emberek vannak a legnagyobb hatással a személyiségünk fejlődésére, akikkel a legtöbb időt töltjük.

De észreveszed vajon azt is, hogy amivel körülveszed és beleásod magad, ugyanekkora hatással bír és formál téged, ha csak nem még jobban. Vedd komolyan szemügyre, hogy kit követsz online és, hogy a jelenlétük mit ad hozzá a te napjaidhoz, illetve azt is, hogy mennyire szennyezett az otthoni vagy a munkahelyi élettered. A környezeted ugyanis egy csendes, de folyamatos hatást gyakorol rád.

#10 Ha valamit el szeretnél érni és szereted is csinálni, tegyél érte

Mel Robbin 5 perces szabály című könyve azt dolgozza fel, hogy számtalan esetben csupán pár másodperc tartja vissza az embereket a csodálatos ötleteik megvalósításától – az a pár másodperc, ami után az agyad közbeavatkozik. Az írónő azon az állásponton van, hogy kapka kapnod kell az ötleteiden és megvalósítani őket azelőtt, hogy meggyőzhetnéd magad az ellenkezőjéről.

#11 Attól még, ha valamit nem szeretsz, meg tudod csinálni

Ugyanakkor arra is rá kell jönnöd, hogy csak azért, mert nincs kedved megcsinálni valamit, az nem jelenti azt, hogy nem is tudod. Az érzéseid nincsenek hatással a képességeidre.

#12 Olvass többet

Nem baj, ha nem vagy egy született könyvmoly típus. Az, ha úgy érzed, egy könyvet sem tudsz befejezni, nem kifogás arra nézve, hogy megálljt parancsolj magadnak önmagad fejlesztésében és tanításában. Kövess olyan embereket a közösségi oldalakon, akik értekes cikkeket és gondolatokat posztolnak. Reggelente olvass el egy-két hírt. Hallgass hangoskönyvet útközben. Az, hogy mennyit olvasol, közvetlen kapcsolatban áll azzal, hogy mennyit fejlődsz, a fejlődésed pedig közvetlen kapcsolatban áll a sikerességeddel.

#13 Görgess kevesebbet

Amíg annak idején a tv csatornák random váltogatása volt az idő értelmetlen múlatásának egyik bevett formája, úgy az manapság a hírfolyam görgetése. Edzd magad arra, hogy minél kisebbre szűkísd az erre fordított időt. Próbálj ki egy olyan alkalmazást vagy böngésző kiegészítőt, ami megszabja, hogy egy bizonyos oldalon egy nap mennyi időt tölthetsz el, vagy számlálja, hogy hányszor nyitod meg az ominózus oldalakat. Nem kell végleg törtölni a közösségi alkalmazásokat, de érdemes figyelni arra, hogy ne tölts több órát lényegében semmittevéssel.

#14 Figyeld meg önmagad és az általad követett mintákat

Ahelyett, hogy kritizálnád magadat, amikor észreveszed, hogy halogatsz vagy egy egészségtelen szokásnak hódolsz, figyeld meg, hogy mi váltja ki. Figyeld meg, mikor érzed magad a legkönnyebbnek, leginspiráltabbnak, legfrusztráltabbnak. Nézz magadra külső szemmel, kezeld az életed úgy, mint egy kutatást. Tanulmányozd a reakcióidat – ez sokat segíthet abban, hogy tudatos irányba tereld az életed.

#15 Gyakrabban mondj nemet

Az energiád limitált és napokra szabott. Győzödj meg arról, hogy csupán olyan dolgokra fordítod, amik tényleg fontosak neked. Nem szabad rosszul érezned magad olyankor, ha alkalomadtán nemet kell mondanod valamire. Ez végsősoron önvédelem és az önfenntartásodat szolgálja.

#16 Olykor térítsd el a gondolataidat

Amikor egy kellemetlen és haszontalan gondolat gyötör, a megoldás általában nem abban rejlik, hogy a végsőkig rágod magad rajta. A megoldás általában az, hogy eltereled a saját figyelmed valami produktív cselekedettel. Ezzel sokkal többet segíthetsz magadon, mint a negatív gondolatok örvénylő spiráljával.

#17 Álltandóan és tisztán oszd meg a gondolataidat

Ötletelni jó dolog, de semmi értelme, ha az ötleteket nem tudod kifejezésre juttatni, vagy egy akciótervvel szolgálni a megvalósításukra.

#18 Használd, amid van

Ha legközelebb elkap a vágy, hogy vacsorát rendelj vagy új ruhát vásárolj a hétvégére, állítsd magad egy kis kihívás elé. Túrd fel a szekrényed és kincsekre bukkanhatsz és egyél abból, ami otthon van, még akkor is, ha annyira nem fűlik hozzá a fogad.

#19 Igyál egy pohár vízzel többet naponta

Ne kínozd magad a javasolt ennyi meg annyi vízmennyiséggel. Koncentrálj csupán arra, hogy egy kicsit több folyadékot igyál. Ha ez a rutinoddá válik, adj hozzá még egy kicsit.

#20 Egyél egy egészségtelen étellel kevesebbet naponta

Ne is próbáld tökéletesen az irányításod alatt tartani a diétád és minden egyes falatot, ami a szádba veszel. Inkább mondj le egy egészségtelen fogásról, amit egyébként választanál, lehetőség szerint naponta. Csak egyről.

#21 Tedd magad elérhetővé azok számára, akik segíthetnek a fejlődésedben

Győződj meg arról, hogy akik tájékozódni szeretnének veled kapcsolatban, tudjanak is. A személyes honlapod és az online jelenléted is egyfajta önéletrajz, így figyelj arra, hogy folyamatosan naprakészen tartsd és fejleszd. Így könnyen megérthetik, hogy mivel foglalkozol és miként lehet elérni téged.

#22 Kezdj minden napot a következő kérdéssel: “Hogyan változtathatom meg az életem ezen a napon?”

Lépj ki abból a hozzáállásból, hogy “túl kell élned a napot”, és válts át arra, hogy az elkövetkező órák roskadoznak a rád váró lehetőségektől és valamely cselekedeted örökre megváltoztathatja az életed. Az egyetlen különbség a hajlandóságod arra, hogy másképp lásd a dolgokat, és az erőfeszítéseid, hogy jobbá tedd őket.

Forrás: Forbes

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel