Connect with us

2 szó elég ahhoz, hogy pozitív irányba mozduljon a kapcsolatod

LOVE

2 szó elég ahhoz, hogy pozitív irányba mozduljon a kapcsolatod

Az igényeitek csupán távolról integetnek, majd jó messzire elkerülik egymást? Olvass tovább!


Az idealista emberek általában úgy gondolják, hogy ha egy kapcsolatnak működnie kell, akkor működik is.

Ez természetesen részben teljes mértékben igaz, ugyanakkor a ‘könnyű’, ‘egyszerű’ és ‘zökkenőmentes’ jelzők nem mindig jönnek maguktól, és ha jönnek is, az mindig ideiglenes. Az élet már csak így működik, minden más területen is, tehát a munkát nem spórolhatjuk ki.

Megismersz valakit, randiztok, beleszerettek egymásba, közös életet építetek – házasság, ház, gyerekek, akárcsak a Nagy Könyvben.

Ha a legszerencsésebbek közé tartozol, kevesebb zökkenő árán is megtörténhet ez a folyamat, ám a legtöbb ember számára igenis megugrandó akadályokkal teli.

Emberből vagyunk, ezért aztán jöhetnek hibák, féleértések, és a dolgok változékony természete miatt érzelmi ingadozások is. Talán egy pillanatban azon a ponton találhatod magad, hogy a párkapcsolatod elakadt.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Esther Perel pszichoterapeuta szerint, aki az emberi kapcsolatok szakértője, felelősséget kell vállalnod a házasságodban vagy kapcsolatodban felbukkanó problémákért.

“Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél”

– áll A kis herceg című bölcs mű egyik oldalán.

Ez kettőtök kapcsolatára, annak baráti és szerelmi részére is igaz. De itt egy kicsit elkanyarodtunk, térjünk vissza oda, hogy mi is segíthet egy ilyen helyzetben.

Ami a legfontosabb, két szóra kell emlékeztetned magad: TŐLED függ.

A The Times-ban Gwyneth Paltrow-val folytatott interjújában Perel azt tanácsolta a csillagnak, hogy minden nap kérdezze meg magától ezt az egyszerű kérdést:

“Mit tehetek a helyzet javítása érdekében?”

Ahelyett, hogy arra várnál, hogy a parnered hozza fel a problémát, vagy hogy maguktól alakuljanak a dolgok, felelősséget kell vállalnod azért, amit érzel és cselekedned annak érdekében, hogy a kapcsolatot jobbra fordítsd, mivel végsősoron a kapcsolatod minősége megpecsételi az életed minőségét is.

Természetesen hozhatja azt is az élet, hogy két ember végül nem kompatibilis egymással – ilyenkor a felelősségvállalásba beletartozik az is, hogy ezt időben megbeszéljétek, így mindenki a lehető legkevesebb negatív csomaggal távozhat az adott kötelékből.

Ha azonban nem ennyire szélsőséges a helyzet, kezdj azzal, hogy átgondolod, mit is szeretnél pontosan a partneredtől és a kapcsolatodtól, milyen várakozásokat táplálsz magadban és kérdezd meg magadtól, hogy realisztikusak-e.

Ezzel egyidőben bizonyosodj meg arról, hogy tisztában vagy a parnered elképzeléseivel is, így tudod majd kiszámítani, hogy ezek az elvárások hol is találkoznak és milyen távolságban is vagytok tőlük.

“Hogyan teljesítjük az elvárásainkat, amelyeket magunk és kapcsolataink számára tűztünk ki?”

– teszi fel a kérdést weboldalán Perel.

“Nem szabad többé árucikként gondolnunk a szeretetre, a vágyra és a kapcsolatokra. Mivel nem azok. Ha egy dzseki nem felel meg az elvárásainkank, könnyedén beszerezhetünk helyette egy másikat. Ugyanez egyáltalán nem igaz a kapcsolatokra. Meg kell dolgoznunk azért, hogy az elvárásainkat megvalósítsuk, mivel azok megfogalmazása csupán a kezdet.”

“A következő lépés az, hogy ténylegesen megvalósítsuk őket, mégpedig idő, türelem és tér ‘feláldozásával’ a partnerünkért.”

Forrás: EstherPerel

 

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel