Connect with us

11 tipp reggelre, hogy morcos mormotából energikus pacsirtává változz

LIFE

11 tipp reggelre, hogy morcos mormotából energikus pacsirtává változz

Pár praktika és még a végén a reggel lesz a napod kedvenc része!


Annak érdekében, hogy reggel a megfelelő testi és lelki állapotban érj be a munkahelyedre, elég magadávé tenned pár apró, napi “rituálét”, amik segítenek beizzítani a napot.

Íme a tökéletes reggeli rutin 11 pontja:

#1 Nehogy kilépj a házból üres hassal

Nem lehet eléggé hangsúlyozni: a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ami egyfajta ugródeszkaként szolgál. Mielőtt nekiindulnál a teendőinek, fel kell töltődnöd energiával, tanácsos tehát legalább egy kis harapnivalót magadhoz venned. Persze vannak olyan típusú emberek, akiknek a szervezete a korai órákban még nem képes befogadni egy hatalmas lakomát és ez teljesen jól van így. Egy kis zabkása, vagy joghurt gyümölccsel, esetleg pirítós zöldségekkel remek opció lehet – mindezt pedig öblítsd le megfelelő mennyiségű folyadékkal, például zöld teával vagy citromos vízzel. Ha kicsit több időd is van, egy kis zenehallgatással még inkább felpimpelheted a reggelit.

#2 Pörögj fel

Egy kis reggeli torna csodákra képes, nem csoda, hogy sokan reggelre időzítik az edzéseiket. Azonban ha te nem tartozol a korai pacsirták körébe, akkor egy 20 perces futás vagy gyors séta, esetleg kutyasétáltatás is optimális választás. Ha esetleg túl késős lennél, akkor próbáld meg magad rávenni arra, hogy 10 perccel korábban indulsz munkába és tömegközlekedés helyett legalább egy darabon a sétát választod, vagy kocsi helyett a biciklit. Hidd el, semmi más nem izzítja úgy az agyad, mit egy kis mozgás.

#3 Minőségi alvás

Arról megoszlanak a vélemények, hogy egy felnőtt szervezet számára 6 vagy 8 óra alvás-e a minimum, mindenesetre ez személyenként változhat, ezért már biztosan te is kiismerted magad ezen a téren. Fontos azonban, hogy igyekezz mindig ugyanabban az időben feküdni és ébredni, így nagyban megkönnyíted a testednek a pihenést és ébredést. Az lefekvés előtti időt telefonnyomkodás helyett inkább olvasással töltsd, így a szemed is “fellőheti a pizsit” és könnyebben álomba szenderülsz. Reggel pedig bármennyire is nehéz, érdemes elhagyni a szundi gomb használatát, mivel a felkelés az első felébredés után a legkönnyebb a szervezetednek, a 10 perces mini-alvások sokat rontanak az állapoton, hála az alvás-ciklusok kényes rendszerének.

#4 Tartsd rendben a környezeted

Az élettered, különösen a hálószobád tartsd rendben és tisztaságban, hiszen így a fejedben is nagyobb eséllyel születik nyugalom. Ne hagyd elő a félbehagyott feladataidat sem, mivel felébredve nem túl jó egy káosszal és elintéznivalókkal teli térben kelni. Ellenben a rend jó érzéssel tölt majd el.

#5 Lefekvés előtt készítsd elő a következő napi szetted

Mindenki ismeri azt a “kórképet”, melyben tele van a szekrényünk ruhánkkal, ám mégsem tudjuk eldönteni, hogy mit vegyünk fel és végül ezért késünk fél órát. Sokkal jobb este megtervezni a szettet, így reggel ebben a nyugodt tudatban zuhanyozhatunk és nem kell kapkodnunk. Ugyanez igaz lehet a táskánk bepakolására is, főleg ha elutazunk.

#6 Kapcsold ki a telefonod

Mielőtt lefeküdnél, kapcsold ki, vagy legalább tedd repülő-módba a telefonod, így senki nem fogja megzavarni a pihenésed. Reggel ne az legyen az első dolgod, hogy csekkolod, hanem mosakodj meg, reggelizz, mozogj kicsit, és ezután jöhetnek az üzenetek, e-mailek. Sokkal jobb, ha nem ezek adják meg az alaphangulatot a napodnak, mivel pl. egy rossz hír alááshatja az egészet – sokkal jobb, ha először rendesen felébredsz és utána nézel szembe az online világgal.

#7 Folyékony energia-töltet

Egy átaludj éjszaka után a tested dehidratált lehet, ezért igazán jó ötlet egy pohár vízzel kezdeni a napot, amit egy kis citrom vagy gyömbér még inkább feldob.

#8 Ne felejtsd el a mantrádat

Sokszor más emberek szavai igazán bölcsek és motiválóak lehetnek, ezért egyáltalán nem gyerekes dolog inspiráló idézeteket és pozitív gondolkodástól szóló könyveket lapozgatni. Efféle hangulatot árasztó képekkel, képeslapokkal, fotókkal nyugodtan kitapétázhatod a hűtőd, az ajtód vagy a faliújságod. Reggel jó érzés rájuk nézni és egy kedvenc emlékre vagy tervre gondolni.

#9 Állj meg és élvezd ki a pillanatot

Igen, bármilyen Coelhósan is hangzik. Reggelt szánj időt egy kis elmélkedésre, amikor megállsz a rohanó élet közepette. Nem kell feltétlen meditálni, de érdemes átgondolni a napot és akár papírra vetni a gondolataidat, ötleteidet, terveidet. Egy kis légzésgyakorlat szintén hasznos praktika, vagy a reggeli madárcsicsergés és friss környezet tudatosítása.

#10 Ne hanyagold el a hobbijaidat

A legtöbb ember körül lézeng egy két olyan projekt, amibe belekezdett, de végül sosem fejezett be. Legyen szó művészetről, sportról, tudományról, barkácsolásról… Reggelente szánj öt percet arra, hogy legalább napi egy projekt-célt kitűzöl magad elé, amit aztán valóban meg is valósítasz. Akár a bútorok átrendezése is kreatív időtöltésnek minősül.

#11 Állíts fel célokat

El szeretnél utazni egy távoli országba vagy venni egy autót? Tegyél egy befőttes üveget egy jól látható helyre, amibe minden reggel egy ki aprót csempészhetsz. Ez nem túl nagy anyagi érvágás, ugyanakkor jó érzéssel fog eltölteni, hogy apró lépéseket teszel a célod felé.

Forrás: EuropeanBusiness

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel