Connect with us

10 trükk, hogy megvédd magad a mérgező emberektől

LIFE

10 trükk, hogy megvédd magad a mérgező emberektől

Nárci(sztikuso)k, szociopaták, pszichopaták, vagy mindegyikből egy kicsi. Ők a mérgező emberek, akikben egy a közös: igazi ragadozók, teljesen kicsinálnak. Íme 10 pszichológiai trükk, hogyan immunizáld magad ellenük.


Mitől lesz egy ember mérgező? A pszichológusok nyilván nem diagnosztizálnak ilyen kórképet, nem is lehet. Általában a nárcisztikus személyiségeket (kicsit gügyögős rövidítéssel nárcikat, itt írtunk róluk) fedi ez a szóhasználat, akik bőven rendelkezhetnek pszichopata, szociopata vonásokkal. És még sok-sok kórképpel, de ez legyen a szakemberek dolga.

A lényeg, hogy az ilyen emberek egyfajta ragadozó mentalitással közelednek másokhoz. Az élet MINDEN lehetséges területén. Talán gonoszak, talán csak torzak, de egy biztos: nagyon komoly problémájuk van a valódi szeretettel, az intimitással, a kötődéssel, az őszinteséggel, az önazonossággal.

És sajnos szinte folyamatos késztetést éreznek arra, hogy másokat kontrolláljanak, irányítsanak, manipuláljanak, kihasználjanak, és ha kell gyötörjék, megalázzák, különböző aljas lelki trükkökkel mentálisan kicsinálják őket.

Többnyire menthetetlenek, mert az empátiájuk, az önreflexiójuk (vagyis a belátás, hogy ők is hibázhatnak), és a lelkiismeretük szinte a nullához közelít. Viszont óriási veszélyt jelentenek a jóindulatú, empatikus, segítőkész, főként alacsony önbizalmú emberekre. Igen, megmérgezik a lelkedet, és szabályosan megőrjítenek, ha nem véded meg magad. A szakemberek sok módszert ajánlanak a mentális önvédelemre, összeszedtünk tízet.

#1

Ha az érzéseidről van szó, soha ne higgy jobban valaki másnak, mint önmagadnak. Egyszerűnek hangzik, de valójában rengetegen képtelenek rá. A mérgező emberek arról híresek, hogy megkérdőjelezik, lekicsinylik, sőt semmibe veszik a te igazságodat (ezt hívják egyébként gázlángolásnak, az érzelmi manipuláció egyik legalattomosabb formájának). Beléd gázolnak, és ha számon kéred őket, a válasz: “Én nem mondtam ilyet, rosszul emlékszel.” “Mit reagálod itt túl a dolgokat?” “Csak azért mondtam, mert jót akarok neked, de te mindent kiforgatsz.” Persze előfordulhat, hogy valamit félreértesz, de ha azt érzed, bántanak, megaláznak, semmibe vesznek, és ez ráadásul rendszeres, akkor ne hidd már el, hogy te vagy a hülye! Figyelj magadra, és ragaszkodj a te belső igazságodhoz. Ne hagyd, hogy bárki elvegye tőled.

#2

Ne dőlj be az elbűvölő, sármos embereknek. Tudom, a Disney-hercegek és hercegnők világában egész kicsi korunktól arra vagyunk programozva, hogy aki bűbájos, dögös, cuki és ellenállhatatlan, az egyúttal értékes és jó ember is. Óriási tévedés. Az elbűvölő sárm gyakran úgy működik, mint az erős parfüm – bódító illata elfedi a kicsit…hmmm…büdi személyiséget. Természetesen van kivétel, de ha valaki annyira levesz a lábadról, akár a szerelemben, akár baráti vagy egyéb kapcsolatokban, hogy úgy érzed, “ez túl szép, hogy igaz legyen”, akkor az a rossz hír, hogy többnyire tényleg nem is igaz. Ilyenkor nagyon fontos, hogy figyelj: ne a szép szavakat meg a delejes kisugárzást nézd, hanem hogy az az embert mit TESZ. Hogyan viselkedik, őszinte-e, megbízható-e, emberségesen bánik-e másokkal.

via GIPHY

#3

Ugyanez igaz az okos és művelt emberekre. Furcsán hangzik, de igaz: egy lehengerlően okos, iskolázott ember önmagában nem értékes. Igen, tiszteletre méltó a tudása, a végigtanult évei, a megszerzett diplomái, a képességei. De nem ezek tesznek valakit jó emberré. Rengeteg kimagasló intellektusú ember lehet végtelenül szemét, leuraló, másokat legyaluló, gerinctelen alak. Azért esünk a csapdájukba, mert önmagunk eszét, intelligenciáját sokszor hajlamosak vagyunk megkérdőjelezni. Nincs ezen a téren önbizalmunk. Ezért behódolunk az okosabbnak, vagy akit annak hiszünk. Nem szabad. Azt kell figyelni, milyen ember…a szuper agya mellett, vagy éppen annak ellenére.

#4

Gazdagság, hírnév, siker. Azokat az embereket is gyakran állítjuk piedesztálra, akik ezekkel az irigyelt tulajdonságokkal rendelkeznek. A hírnév, pénz és csillogás különösen a mai, Insta-vezérelt világban azt sugallják nekünk, hogy az ilyen emberek valamit jól csinálnak. Igen, valamit biztos. De hogy mi az a valami…talán jól tudnak örökölni. Előnyösen házasodni. Másokon átgázolni. Ki tudja? Ne minősítsünk valakit nálunk értékesebbé csak azért, mert sok pénze van, vagy mert híres. Sokszor ők a legkegyetlenebb ragadozók, akik mellett pokol az élet.

#5

Árgus szemekkel figyeld, hogy az adott ember, aki épp a szerelmedet, barátságodat keresi, hogyan bánik másokkal. Főleg olyanokkal akiktől semmit hasznot nem remélhet, vagy akik valamilyen kellemetlenséget okoznak neki. Egy ügyetlen pincérrel, aki rájuk önti a kávét. Egy beosztottal, aki hibázik. Egy kollégával, aki vitába száll velük (természetesen észérveken alapuló, normális hangnemben kezdeményezett vitáról van szó). Figyeld, hogy az embered hogyan beszél másokról. Az exeiről. A főnökéről, a munkatársairól, a családjáról. Szinte biztos, hogy ahogyan róluk beszél, előbb-utóbb rólad is úgy fog.

via GIPHY

#6

Egy ember valódi természete akkor jön ki, amikor valami nem úgy megy, ahogy ő akarja. A mérgező személyiségek többsége az elején tényleg elbűvölő és barátságos, szép gesztusokat is tehet, még szebb bókokat mond. De abban a pillanatban, amint frusztrált vagy stresszes lesz, kibújik belőle az ördög. Egy torz személyiség általában nem képes kontroll alatt tartani az indulatait, így az álarc óhatatlanul félrecsúszik, ha valamit nem kap meg. Ilyenkor jön a fékezhetetlen düh, az agresszió, és a megvetés. Nagyon figyelj ezekre a pillanatokra, főként, ha rendszeressé válnak. Mindenki begurulhat időnként, de az önuralom az egészséges személyiségek egyik legnagyobb erénye. Aki nem képes rá, ott valami baj van.

#7

Állíts határokat. Máshogy fogalmazva: tanulj meg nemet mondani arra, ami neked zavaró, kényelmetlen, megalázó, ijesztő. A “Nem” az önmagában egy egész mondat, minden benne van, amit a másiknak tudnia kell. A mérgező emberek, mint említettük, ragadozó mentalitásúak: elveszik tőled, ami nekik kell, manipulációval, hízelgéssel vagy fenyegetéssel rávesznek sok mindenre, amit nem akarsz. A kompromisszumot csak egyféle kontextusban ismerik: ha te kötöd meg. Állj ki magadért, és inkább viseld el a dühüket, de ne válj állandóan mosolygó, a kényüket-kedvüket mindig kielégítő, mentális rabszolgává. Többet ártasz vele magadnak, mint gondolnád.

#8

A mérgező embereknek általában “udvartartásuk” van. Rajongótáboruk, akiket annyira elbűvölnek, hogy szinte bármit megtennének érte, és védeni fogják a szemétségeit, míg világ a világ. Sajnos az a rossz hír, hogy ha egy mérgező, bántamazó emberbe gabalyodtál, és a rajongói között vannak barátaid, kedvelt kollégáid, akár családtagjaid, őket is dobnod kell. Ezek az emberek ugyan többnyire nem mérgezőek, de vissza fognak húzni. “Jajj, te nem érted őt, rendes ember, csak nagy rajta a stressz, néha kiborul.” “Túlérzékeny vagy, mindenkinek lehet néha rossz napja, most miért kell ezért szakítani vele, olyan fantasztikus pasi!” Ismerősek ezek a mondatok? Fájdalmas döntés, tudjuk, de az ilyen “siserehadra” nincs szükséged. Teljes izoláció. Sajnos nincs más megoldás.

#9

Ne adj második esélyeket. A mérgező embereket épp ez hajtja, mint az autót a benzin. Hogy a hozzád hasonló “vajszívűek” újra, meg újra, meg újra megbocsátják nekik a megbocsáthatatlant. Nem azt mondjuk, hogy mindenkit azonnal tegyél lapátra, aki hülyeséget csinál. De ha valaki bánt, lekicsinyel, hazudik neked, vagy agresszív dührohamot kap, kezdj el résen lenni. Figyelj. Ha azt látod, hogy az embered viselkedésében rendre előkerülnek ezek a bántó viselkedési minták, jobb, ha előbb-utóbb lefalcolsz. Különben második esélyeket fogsz adni egész életedben.

via GIPHY

#10

Vedd magad körül jó emberekkel. Olyanokkal, akik már bizonyítottak. Akik szeretnek, megértenek, támogatnak, és ha kritikusak is veled, jószándékúan, emberségesen teszik. A toxikus emberek olyanok, mint a gaz a kertben. Ha egyszer elhatalmasodtak az életeden, kiszorítják az értékes, színes, téged boldogító növényeket. A nárcisztikusok például híresek arról, hogy az áldozatukat teljesen leválasztják a szeretteikről, barátaikról. Izolálják, hogy totális kontrollt gyakoroljanak felette. Ne hagyd, hogy a szép kertedet tönkretegye a gaz. Azokat, akikre valóban számíthatsz, senki kedvéért ne hanyagold el, és ha valaki erre akar rávenni, attól menekülj, de minél gyorsabban. Mert biztos lehetsz benne, hogy nem neked akar jót, hanem önmagának.

Címkép: Pexels
Forrás: DoctorRamani

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel